您现在的位置:首页>新闻信息>通知公告

IC设计前沿技术系列讲座2013-9

( 2013-07-02 )

2013年6月26日上午,来自东京工业大学的邓伟博士在中国科学院“海外人才走进科学院活动”的资助下,为我系师生带来了一场题为“Millimeter-wave Short-range Multi-Gb/s Transceiver Front-End with Frequency Synthesizer for 60GHz Applications in 65nm CMOS Technology”的学术交流报告。

在报告开始前,邓伟博士简要的介绍了一下东京工业大学以及他所在的IC设计实验室的相关情况,回顾了他所在的院系在电子相关领域所取得的辉煌成就,列举了近期他们在毫米波集成电路设计相关领域所取得重要成果,这些成果大多发表在IC相关的顶级会议和期刊上。

之后,邓伟博士开始了60GHz无线收发机的具体讲解。他先介绍了毫米波的相关应用领域,包括无线高速短距通信、毫米波成像、车载雷达等;然后讲解了60G无线通信的相关标准和不同调制方式的比较以及要求。接下来,邓博士详细介绍了其主要参与的60G频率综合器的实现,通过采用一个三倍频的注入锁定正交振荡器的方式实现了整个频率综合器相位噪声的大幅改善。在报告的最后,邓博士介绍了60G收发机中其它关键射频模块的实现结构以及测得的性能。从目前发表的文章看,邓博士参与的60G无线收发系统取得了全世界最优的性能。

最后,与会的师生对于报告中的一些具体问题进行了提问,邓伟博士都一一进行了详细的解答。这个报告让同学们对于毫米波IC设计的方向以及相应挑战有了更深刻更完整的认识,收获很大。

讲座人简介:

Dr. Wei Deng received the B.S. and M.S. degrees from the University of Electronic Science and Technology of China, China, in 2006 and 2009, respectively, and the Ph.D degree in electronics engineering from Tokyo Institute of Technology, Japan, in 2013. His research interests include analog/RF/millimeter-wave transceiver systems and clock/frequency generation systems for wireline and wireless communications. He has published more than 20 peer-reviewed papers in international journals and conferences including ISSCC, JSSC, A-SSCC, ESSCIRC, and RFIC. He is a technical reviewer for several international journals and conferences. He was the recipient of the China Youth Science and Technology Innovation Award in 2011, the IEEE SSCS Predoctoral Achievement Award in 2012, the Chinese Government Award for Outstanding Self-financed (non-government sponsored) Students Abroad in 2013, and 8 international and domestic awards.